Yükleniyor
  • Müşteri Destek
  • 0216 410 55 33

TÜRKİYE'DE KALİTENİN TARİHSEL YOLCULUĞU

Ülkemiz bakımından tarihi süreçte kalite teriminin gelişmesinde ve ilerlemesinde Ahi Teşkilatı'nın önemi büyüktür.

 

Ülkemiz bakımından tarihi süreçte kalite teriminin gelişmesinde ve ilerlemesinde Ahi Teşkilatı'nın önemi büyüktür. Üretim, ihtimam ve toplumsal alanlarda belirli bir standardın oluşmasında önemli rol üstlenen Ahi Teşkilatı, Anadolu'da 13. Yüzyılda meydana gelen bir esnaf teşkilatıdır. Bu teşkilatın üretim, müşteriye hizmet ve toplumsal hayatta kalitenin artması hususunda küçümsenemeyecek yardımları olmuştur. Ürün ve kalite denetleme, fiyat belirleme, esnaf ahlakının muayene ve teftişi Ahi Teşkilatı'nın esas vazifelerindendir. Ahiliğin ana felsefesinde kaliteli imalat ve müşterinin korunması önceliktir. Ahilik Teşkilatı sayesinde hammaddeler, üretim süreci ve ürünler için belirli standartlar getirildi ve azalara bu standartlara uyma mecburiyeti getirildi.

Osmanlı zamanında lonca yönteminde de sanatçılıkta usta çırak münasebetinin ilerlemesiyle, üretim yerlerinde ustalar hem yapılan işin kalitesini şahsen denetliyor hem de çırakları eğitiyorlardı. İşin kalite standartlarına uygun yapılması ve çırakların eğitilmesi ustaların sanatkarlık ve ahlaksal mesuliyeti görülmekte ve cemiyet tarafınca ehemmiyet yüklenen bir görev olarak kabul edilmekteydi. Ürünün imalatından ve hammaddesinden mesul olan ustalar bizatihi tasarımlarını yapıp, bunları kendileri müşteriye takdim ediyorlardı. Sanayi Devrimi ile meydana gelen seri üretim ve üretimde teknolojinin etkisiyle birlikte beraberinde değişmeyi getirmiş ve buna bağlı olarak üretici ile tüketici arasında var olan uzaklık git gide artmış ve üreticinin tüketiciyle olan bağlantısı günden güne yok olmaya başlamıştır. Yani, üretici ile tüketici arasındaki bağlantının istikameti değişmiş, iki taraf da birbiri ile iletişime girmeden ürün ve kaliteli hizmet üretimine geçilmiştir.


Whatsapp ile ulaşın