Yükleniyor
  • Müşteri Destek
  • 0216 410 55 33

STANDARDİZASYON

Bir sürü teşkilat günümüzde meydana gelen ekonomiksel gelişmeler ve sıkı mücadele nedeniyle örgütsel ilerlemelerini ve imal ettikleri ürünlerini tekrar kontrol etmektedir.

 

Bir sürü teşkilat günümüzde meydana gelen ekonomiksel gelişmeler ve sıkı mücadele nedeniyle örgütsel ilerlemelerini ve imal ettikleri ürünlerini tekrar kontrol etmektedir. Bu tekrar kontrol etme sürecinde en önemli meyillerden biri de tartışmasız kalitedir. Globalleşmenin, teşkilatların kalite potansiyellerini daha da geliştirmede çok önemli bir unsur olduğu çok açık bir gerçektir. Oluşan bu durum sayesinde kalite hususunda uluslararası kabul edilen standartların ehemmiyeti ve geçerlilik derecesinde artış görülmektedir.

Ulusal Standardizasyon


Geçmişten bugüne insanlar, etraflarındaki karışıklıklardan kurtulma ve belirli bir düzen kurmayı istemektedirler. Standartların ve standardizasyonun da yine buna benzer bir meyil sonucunda meydana gelen bir olgu olduğu iddia edilmektedir. Bu yerleştirme sürecinin natürel bir neticesi olarak meydana gelmiş olan standartlar ve standardizasyon olgusu insanlık tarihi kadar eskidir. Türkiye'de de standardizasyon olgusu çok uzun zamandan beri vardır. Öyle ki bu gerçeği doğrulayan en eski yazı Sultan 2. Bayezid tarafından çıkartılan "Kanunname-i İhtisab-ı Bursa" belgesidir.

Ülkemizde standartların denetlenmesi ve hazırlanması hususunda vazifeli ve yetki sahibi olan kuruluş; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) 'dür. TSE'nin görevi, her çeşit madde ve ürün (mamül) için gerekli standartları belirlemektir. Standardizasyonda önce can ve mal güvenliğinin sağlanması amaçlanır. Bununla birlikte standartlar sayesinde kalite seviyesindeki minimum limit de saptanmış olur.


Uluslararası Standardizasyon


Uluslararası Standardizasyondan bahsederken hiç şüphesiz ilk akla gelen kuruluş Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) 'dür. ISO, tüm dünyada standartları iyileştirme hususundaki en geniş boyutlu teşkilatıdır. ISO standartları sayesinde ilgili sektörler, hizmet, mal ve faaliyetleri ile alakalı güncel normlar geliştirerek daha tesirli ve randımanlı iş yapılabilmektedir. ISO, ticaretin itici gücü olarak ifade edilir. Bunu nedeni ise, ISO standartlarının global bir uzlaşma neticesinde oluşuyor olmasıdır.

ISO'nun Tarihsel Gelişimi


ISO, 1947 senesinde kurulan ve kurulduğu günden bugüne kadar takribi 19000 standardın yayınlanması ve iyileştirilmesi sağlamıştır. ISO standartları tarımdan teknolojiye, gıdadan sağlık sektörüne, iş dünyasını bütün genişliği ile himayesi altına alır. Bu sebepten ötürü ISO 9000 standartlarının günlük yaşantımızın her bölümünü etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

ISO'nun tarihi gelişiminden bahsetmek gerekirse, 1946'da 25 devletin icabetiyle yapılan bir toplantıda temelleri atılmıştır. Bu toplantıya katılan elçilerin, sektörel standartların uyumluluğunu ve koordine olma durumunu sağlayacak yeni bir milletlerarası bir teşkilatın kurulması yönündeki istekleri doğrultusunda ISO doğmuştur. Bugün ise ISO, 164 devletin icabetiyle, 269 teknik alt kurulun standartlarının daha da iyileştirilmesi için çalışmalarını sürdürdüğü uluslarüstü bir teşkilattır. ISO, çalışmalarını İsviçre'nin Genova şehrinde yer alan genel merkezinde devam ettirmektedir.

ISO'da Standartların Geliştirilme Süreci

Milletlerarası standartlara ilişkin çalışmaların yapılması toplumsal, ekonomik ve teknolojik açıdan olabildiğince mühim avantajlar sağlar. Firmalarda maliyetin azalışı, müşterilerin doygunluk seviyesinin artması, yeni sektörlere atılımın kolaylaşması, muhite olan negatif tesirin azalması gibi pozitif neticeler meydana getiren milletlerarası standartlar, ulusal standartların iyileştirilmesine önemli rol oynamaktadır.

ISO tarafınca iyileştirilen rastgele bir standart, ISO kuruluşunda çalışan teknik alt kurullar aracılığı ile meydana gelmektedir. Rastgele bir bölümde milletlerarası bir standarda gereksinim duyulması durumunda teknik alt kurulda görev yapan uzmanlar tarafınca bir taslak standart hazırlanır ve bu standart iyileştirilmek için tartışmaya açılır. Bu seviyede ISO azaları (ulusal standardizasyon teşkilatları) taslak standartla alakalı beyanlarda bulunurlar. Sonuç olarak bir uzlaşmaya varılsa taslak standart, ISO standardı şeklini alır. Uzlaşmaya varılamazsa taslak standart daha sonra yeniden incelenmek üzere alt kurula iade edilir.


Whatsapp ile ulaşın