Yükleniyor
  • Müşteri Destek
  • 0216 410 55 33

KALİTEYLE İLGİLİ KAVRAMLAR

Kalite kavramının tarihi süreç içinde deneyimsel olarak geliştiğini ve her devirde yeni terimlerin kalite kapsamına dahil edildiğini söyleyebiliriz.

 

Kalite kavramının tarihi süreç içinde deneyimsel olarak geliştiğini ve her devirde yeni terimlerin kalite kapsamına dahil edildiğini söyleyebiliriz. Kalite ve kalite idare sistemlerinden konuşurken çoğunlukla kullanılan birkaç genel terim aşağıda tanımlanmıştır:

Kalite Halkası: İhtiyaçların tayin edilmesinden giderilip giderilmediklerin ölçülmesine kadar birçok evrelerde bir ürün ya da hizmetin kalitesine tesir eden birbiri ile bağlantılı etkinlikler için kavramsal örnektir.

Kalite PolitikasıÜst idare tarafınca belirtilen ve kalite ile ilişkili hususları anlatan genel kalite gayeleri ve istikametidir. Kalite politikası, kuruluş politikasının bir ögesidir.

Kalite YönetimiKalite politikasını belirten ve hayata geçiren bütün idari işlevlerinden biridir.

Kalite Güvencesi: Bir ürünün ya da hizmetin önceden belirtilmiş ihtiyaçları karşılamada yeteri kadar itimadı sağlayabilmesi için gereken tüm ölçülü ve sistemli çalışmalardır.

Kalite Kontrol: Kalite zaruretlerini gidermek için kullanılan işlevsel yöntemler ve çalışmalardır.

Kalite Sistemi: Kalite idaresinin uygulanabilmesi için gereken organizasyonel yapı, mesuliyetler, uygulanan işlemler, süreçler ve kaynaklardır.

Kalite Planı: Belirtilen bir ürün, hizmet, kontrat ya da projeyle alakalı olan özel kalite tatbikleri, kullanılan kaynaklar ve uygulanan etkinlikler serisini içeren belgedir.

Kalite El Kitabı: Kuruluşun bütün kalite yöntemlerini açıklayan ve kalite politikasını belirleyen yazılı dökümandır. Bu döküman mesuliyet, münasebet, yetki ve sistem uygulamalarını açıklayan bilgileri barındırır.

Kalite GözetimiKalite taleplerini gidermek amacıyla belirtilen referanslara göre uygulanan yöntemlerin, politikanın, koşulların, ürün ve hizmetlerin ve kayıt çözümlemelerinin devamlı kontrol edilerek doğruluğunun saptanmasıdır.

Kalite Maliyeti: Elverişli kaliteye ulaşmak amacıyla öngörülen çalışmaların maliyetleriyle verimsiz kontrollerden doğan maliyetlerin bütünüdür.

Kalite Sistem Denetimi: Uygulanabilir kalite sistem ögelerinin tutarlılığının ve gelişmişliğinin, istenilen şartlar doğrultusunda aktif bir şekilde uygulanırlığının tetkik edilmesi ve yansız olarak değerlendirilmesi yoluyla kanıtı için uygulanan etkinliklerdir.

Kalite Fonksiyon Yayılımı: Müşteri talep ve gereksinimlerini açıklamak ve açıklanmış talepleri ürünlerin gerçekleştirilmesi için belirtilen projelere çevirerek müşteri ihtiyaçlarını tamamlamaya yönelik yapısal bir tutumdur.


Whatsapp ile ulaşın