Yükleniyor
  • Müşteri Destek
  • 0216 410 55 33

Patron Cezadan Kaçamayacak

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, işçilere iş güvenliği konusunda eğitim vermeyen, gerekli önlemleri almayan veya iş disiplinini sağlamayan iş yeri sahiplerinin işçilerin kusuruyla kaza olması halinde bile, 'taksirle yaralamadan veya öldürmeden' ceza almaları gerektiğine karar verdi.

 

Kararı Bozdu
Genel Kurul, işyerinde başka bir işçinin kusuruyla meydana gelen kazadan sonra açılan davada yerel mahkemenin verdiği, "Asıl kusurlu kazaya neden olan işçidir. Tali kusurlu olduğu için işverene dava açılamaz" kararını bozdu.

Soma ve Ermenek dahil
Böylece iş yerinde personeline iş güvenliği konusunda eğitim vermeyip, çalışmalarını denetlemeyen ve iş disiplinini gerektiği gibi sağlamayan işyeri sahiplerine ceza verilmesi konusunda önemli bir içtihat ortaya çıktı.
Karara göre, işçilerin kusuruyla kaza olsa bile gerekli önlemleri almayan, işçilere iş güvenliği eğitimi vermeyen, iş disiplinini sağlamayan işyeri sahiplerine her bir yaralanma için 'taksirle yaralama', her bir ölüm için de 'taksirle öldürme' suçundan ceza verilecek.
Kararın 301 işçinin öldüğü Soma'daki maden kazası ile 10 işçinin hayatını kaybettiği ve 8 işçinin hala kayıp olduğu Ermenek'teki kazalar başta olmak üzere tüm kazalarda uygulanması gerektiği belirtildi.
Karara göre, işyeri sahipleri, "sorumlu müdür atadıkları" veya "kazanın işçilerin veya sorumlu müdürlerin kusurundan meydana geldiği" gibi gerekçelerle cezadan kurtulamayacak.
Türk Ceza Kanunu'na göre taksirle yaralamada yaralamanın derecesine göre 3 yıldan 3 yıla kadar ceza veriliyor. Taksirle öldürme suçuna ise, "bir insanın ölümüne neden olan kişiye" 2 yıldan 6 yıla kadar, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olan kişiye ise 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası veriliyor.


Whatsapp ile ulaşın